Jaké víno vybrat a doplnit jím skvěle pokrm

Čeká vás romantická večeře při svíčkách, oslava narozenin nebo jen posezení s přáteli? Ke skvělému jídlu rozhodně patří i skvělé pití. Vyberte si víno, které váš pokrm povýší na opravdový gurmánský zážitek. Inspirujte se, jak víno servírovat a jak jej umně kombinovat s pokrmy.

Jak se dělí vína

Klasické dělení vín je na bílá, červená a růžová. Každé z těchto vín má svá specifika. Bílá vína jsou většinou kyselejší, protože rychleji zrají. Červená vína bývají těžší a víc aromatická. Mladá a svěží vína, která jsou velmi oblíbená, jsou například Müller-Thurgau nebo Veltlínské zelené. Mezi kvalitnější odrůdy pak patří Ryzlink rýnský a vlašský, Sauvignon nebo Chardonnay. Sladší vína jsou například Rulandské šedé a Tramín. Mezi oblíbené červené odrůdy vína patří Modrý Portugal, Rulandské modré, Cabernet Sauvignon nebo Merlot.

Jak víno servírovat

Bílé víno podávejte při teplotě kolem 10 až 12 °C, červené víno při teplotě od 14 do 16 °C. Víno nalijte do sklenice, stačí do jedné třetiny a ochutnejte, přivoňte a poté dolijte. Při nalévání můžete jako hostitel zmínit, odkud víno pochází, co je jeho chuti zvláštní a jiné a dodejte také klidně příběh, proč právě toto víno.

Víno k předkrmu

Předkrm by měl být lehký a navodit příjemnou chuť na další pokrmy. Ať už se jedná o zeleninový předkrm, domácí paštiku nebo třeba šunkový závitek, tak je vhodné servírovat k němu lehké bílé víno. Vyberte například Chardonnay nebo Ryzlink. Pokud je předkrm pikantní a masový, tak se nebojte ani červeného vína, například Frankovky.

Víno k hlavnímu chodu

Ideální volbou je suché víno, které podporuje chuť k jídlu. K hlavnímu chodu se hodí vína také podle toho, co servírujte za pokrm. Ke kyselému jídlu můžete doplnit kyselejší víno a slané pokrmy vyvážit sladkým vínem. K vepřovému se skvěle hodí červené víno a k drůbeži bílé víno. K jemnějším pokrmům a rybám se hodí růžové víno.

Víno k masu

K vepřovému můžete podávat Modrý Portugal, ke kuřecímu masu například aromatickou Pálavu. Hovězí skvěle doplní Cabernet Sauvignon a pečené druhy masa, například jehnňečí nebo kachna se mají nejraději se Svatovavřineckým vínem nebo Merlotem. Ke zvěřině servírujte těžší červené víno, ideálně Frankovku nebo Rulandské modré.

Víno k sýrům

Víno neodmyslitelně patří také k sýrům. Oblíbené jsou hlavně plísňové sýry, typu hermelín a camembert. Tyto sýry doplňte mladým červeným vínem s jemně kořenitým nádechem, vyberte Cabernet Sauvignon nebo Frankovku. Nivu a další sýry s modrou plísní skvěle podtrhne bílé sladké víno. A sýry výrazné chuti, jako je parmazán, čedar a podobné, doplňte svěžími víny, jako je například Veltlínské zelené.

Víno k dezertům

Ani dezert nemusí být bez vína. Víno se hodí i ke sladkým dezertům. Vybírejte sladká a polosladká vína, která chuť dezertu podtrhnou. Skvělá jsou také ledová vína a nebojte se ani šumivých vín a sektů.

Tak s chutí do toho. Užijte si každou příjemnou chvíli s přáteli a vašimi blízkými dosyta. Dobré jídlo a pití k takovým chvílím jistě patří. A pokud jste si i vy dali jako novoroční předsevzetí trávit více času s lidmi, které máte rádi, a méně času s pracovními problémy, jistě tyto informace brzy využijete.