Luštěninám, semínkům nebo ořechům se mnoho lidí vyhýbá, přitom se jedná o velmi důležitou součást zdravého stravování. Důvodem tohoto odporu je většinou špatná stravitelnost, které lze předejít jejich naklíčením, a získat tak z těchto výživných produktů ještě více prospěšných látek. Přesvědčte se o tom, že klíčení není nic složitého!
Pěstování klíčků v domácích podmínkách
Pěstování vlastních klíčků je snazší, než by vás napadlo. Důležité je správné vybavení, jako například klíčící – miska. Některé misky lze vrstvit a připravovat tak více typů domácích klíčků najednou. Oblíbená jsou rovněž automatická klíčidla semen, která vyžadují pouze minimum pozornosti, ovšem s perfektním výsledkem.
Klíčky do každého pokrmu
· Do salátu: Klíčky se budou dokonale vyjímat téměř v jakémkoli salátě, kterému dodají výživnou hodnotu, a i lehký salát vás tak mnohem lépe zasytí.
· Do pomazánky: Nemohou pomazánky všeho druhu na vašem stole chybět? Právě díky klíčkům získají ještě zajímavější chuť a vy jistě vymyslíte spoustu nových variací… A pokud se vám nechce vymýšlet žádné speciální recepty, vmíchejte klíčky do tvarohu nebo si bohatou vrstvou posypte chléb s máslem.
· Do polévky: Zejména krémové polévky mohou často působit poněkud fádně a nezajímavě. Zkuste je proto namísto nezdravých krutonů ozdobit trochou klíčků, které zvýrazní jejich chuť.
· Jako příloha: Snažíte se jíst zdravěji a omezovat nevhodné přílohy? I k tomu jsou jako stvořené klíčky, které můžete podávat k masovým směsím, zeleninovým placičkám, přimíchat je do těstovin nebo do rýže…
· Jako chuťovka: Co si dát večer u televize, aby vaše váha nešla nahoru? I v tomto případě můžete vyzkoušet klíčky. Stačí je trochu okořenit a uvidíte, že si na nezdravé brambůrky ani nevzpomenete!
· Nasladko: Klíčky rozhodně nepatří pouze do slaných jídel. Například pohankové klíčky můžete dochutit javorovým nebo agávovým sirupem a podávat s bílým jogurtem nebo je přimíchat do těsta na lívance…
Jak klíčky máte nejraději vy?