Bulharsko patří mezi oblíbené prázdninové destinace spousty Čechů. Jedná se totiž o jednu z nejlevnějších přímořských oblastí, kam se pohodlně dostanete letadlem už za dvě hodiny. Kromě moře a nekonečných písečných pláží, milých lidí, slunečného teplého počasí, krásné krajiny a spousty historických památek, má rozhodně co nabídnout i gurmánům.
Zvyky při stolování
Na paštiky z domova tedy rovnou zapomeňte a poznávejte tuto zemi opravdu důkladně – skrz její jídlo. Říká se totiž, že pokud chcete porozumět jiným národům, pak se posaďte k jejich stolu. Ze všeho nejdřív se však seznamte se základními zvyky, ať nejste nepříjemně zaskočeni. V Bulharsku se při jídle se hodně povídá a gestikuluje, snídaně se podává obvykle okolo osmé hodiny ranní, čas oběda i večeře je posunutý, a to vzhledem k horkému počasí. Není nic neobvyklého, když se večeře servíruje až po 20. hodině. Jestli si chcete pochutnat nejen na předkrmu, ale i na hlavním chodu, pak si příbor odložte na ubrousek, ať ho máte čím jíst. V Bulharsku totiž dostanete jeden příbor na všechno.
Místní speciality
Bulharská kuchyně patří k nejzdravějším v Evropě, a to jak díky používaným surovinám, tak i jejich úpravě. Konzumuje se zde velké množství zeleniny a libových druhů mas, která se upravují na rožni nebo dusí. Specifickou chuť jednotlivým pokrmům dodává tradiční směs koření čubřica. Neochutnat veškeré místní speciality by byl trestuhodný hřích. Čekají tady na vás dobroty, které jsou kombinací středomořské a orientální kuchyně. Vyzkoušet rozhodně musíte studenou polévku z kyselého mléka, okurky a kopru tarator, sýr kaškaval, z mletého masa vyrobené kebabče či proslulou musaku z brambor a zeleniny.
Na zdraví!
Abyste nejedli tzv. na sucho, nalijte si sklenku kvalitního bílého nebo červeného vína. Málokdo ví, že Bulharsko je vyhlášenou vinařskou oblastí, vinná réva se tady díky příhodnému klimatu a úrodným půdám začala pěstovat před více než 3000 lety. Dnes se Bulhaři řadí mezi významné exportéry a znalci hodnotí některá červená vína jako nejlepší v Evropě. Vynikající jsou především odrůdy Merlot a Cabernet Sauvignon. Přesvědčte se sami a uvidíte, že bulharská vína se v silné konkurenci rozhodně neztratí. Tak: nazdrave!, jak by řekli tamní obyvatelé.