Kategorizovat šumivé víno jde z mnoha pohledů a rozdělení podle množství cukru, který obsahuje je důležitým ukazatelem. Věděli jste, že v minulosti bylo pravé šampaňské mnohem sladší než to současné? A že současným trendem jsou šampaňská brut nature, kde při druhotném kvašení nebyl přidán žádný cukr? Jaká vybrat, když kyselé víno není přesně to, co hledáte? A které je nejlepší párovat s jahodami?
Každý to zná. Bez “bublinek” není pořádné oslavy. Ať se jedná o nový rok, povýšení nebo kolaudaci domu. Ale rozdíly existují. A je jich mnoho.
Sacharidy neboli cukry patří mezi základní stavební prvky našeho jídelníčku. Ač částečně nepopulární, bez nich bychom nemohli existovat. A nejen my. I šumivá vína se bez nich neobejdou. Podle obsahu se dělí na:
A protože téma cukrů je velmi často zmiňované ve všech sférách života: zajímá vás, kolik sacharidů byste měli zkonzumovat denně?
Současnost miluje kyselejší chutě. A taky proč ne. Díky menšímu obsahu cukru si je občas mohou dovolit i ti, kteří si hlídají svůj jídelníček. Menší množství cukru také dovolí plné vychutnání všech jednotlivých druhů vín a jejich spojení.
Milujete-li pikniky, bude „šampaňské“ brut zcela ideálním nápojem. Studená kuchyně si s ním velmi dobře rozumí. Ještě nikdy jste piknik nepořádali? Zkuste to.
Jestliže jste už někdy ochutnali pravé šampaňské, tak vězte, že ta původní chutnala úplně jinak. Jeho sladkost byla závratná. Uvádí se, že obsah cukru byl neuvěřitelných 150 až 200 gramů na litr. Důvod? Hlavní milovník a propagátor šampaňského té doby – ruský car Alexandr I. a jeho dvůr – jej miloval sladké. To méně sladké, které u nás známe podobě demi-sektu, bylo vyprodukováno až na konci 19. století. A samozřejmě zase ve Francii.
Jahody k šampaňskému patří. Spíše by se hodilo – patřily. Tato změna je dána právě posunem ke kyselejším a rozvinutějším vínům součastnosti. K těm se jahody už moc nehodí. Udělají je totiž ještě kyselejší.
Dostali jste při čtení na nějaké bublinky chuť a nevíte si rady? Ve specializovaných vinotékách vám vždy rádi pomohou.
A jak to s cukry máte vy? Preferujete raději sladší šumivá vína nebo ani brut nejsou dostatečně kyselá?
© 2022 - Make Money Network s.r.o - a podnikání roste Kontakt: makemoneysro@gmail.com