Bez šampaňského není žádná oslava dostatečně slavnostní. Víte však, co je a co není šampaňské?

Kategorizovat šumivé víno jde z mnoha pohledů a rozdělení podle množství cukru, který obsahuje je důležitým ukazatelem. Věděli jste, že v minulosti bylo pravé šampaňské mnohem sladší než to současné? A že současným trendem jsou šampaňská brut nature, kde při druhotném kvašení nebyl přidán žádný cukr? Jaká vybrat, když kyselé víno není přesně to, co hledáte? A které je nejlepší párovat s jahodami?

Šampaňské, sekt, perlivé a šumivé víno. Vyznáte se v tom?

Každý to zná. Bez “bublinek” není pořádné oslavy. Ať se jedná o nový rok, povýšení nebo kolaudaci domu. Ale rozdíly existují. A je jich mnoho.

  • Perlivé víno není totéž šumivé. Do perlivého se uměle přidává oxid uhličitý, který tvoří bublinky. Tím se považuje se za mnohem méně kvalitní. A co je hlavní? Riziko, že vás po nestřídmém pití při velkolepé oslavě bude další den bolet hlava, je větší.
  • Sekt patří mezi šumivá vína. Z geografického hlediska se jedná o středoevropský pojem – pochází z Německa. Zjednodušeně lze říci, že se jedná o jakékoliv šumivé víno, které není Champagne.
  • Champagne nebo-li pravé šampaňské. Jde o chráněnou známku. Toto víno musí být pěstováno a produkováno pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne ze tří druhů révy – Pinot Noir, Mlynářka a Chardonnay. Proč? Protože klima, podloží i slunce dává tomuto šampaňskému jeho proslulou chuť i jemnost.

Na cukrech záleží. Aneb co preferujete vy?

Sacharidy neboli cukry patří mezi základní stavební prvky našeho jídelníčku. Ač částečně nepopulární, bez nich bychom nemohli existovat. A nejen my. I šumivá vína se bez nich neobejdou. Podle obsahu se dělí na:

  • Brut nature: obsahují cukr do 3 g na 1 litr, nebyl přidán žádný cukr při druhotném kvašení, mají nejméně cukru ze všech vín
  • Extra brut: cukru v sobě mají do 6 g na 1 litr
  • Brut: zde najdete maximálně 15 g cukru na 1 litr
  • Extra Dry: množství cukru se pohybuje v rozmezí 15 – 20 g na litr
  • Dry: cukr dosahuje hodnoty 17- 35 g na litr
  • Demi-sec : cukru v něm najdete mezi 33 g až 50 g na litr
  • Doux: nejsladší ze všech, má více než 50 g cukru na litr

A protože téma cukrů je velmi často zmiňované ve všech sférách života: zajímá vás, kolik sacharidů byste měli zkonzumovat denně?

Sušší šumivá vína jsou klasická. A hodí se pro všechny, co se snaží udržet váhu pod kontrolou

Současnost miluje kyselejší chutě. A taky proč ne. Díky menšímu obsahu cukru si je občas mohou dovolit i ti, kteří si hlídají svůj jídelníček. Menší množství cukru také dovolí plné vychutnání všech jednotlivých druhů vín a jejich spojení.

Milujete-li pikniky, bude „šampaňské“ brut zcela ideálním nápojem. Studená kuchyně si s ním velmi dobře rozumí. Ještě nikdy jste piknik nepořádali? Zkuste to.

I to nejznámější ze všech šumivých vín, Champagne, bývalol dříve mnohem sladší, než v současnosti

Jestliže jste už někdy ochutnali pravé šampaňské, tak vězte, že ta původní chutnala úplně jinak. Jeho sladkost byla závratná. Uvádí se, že obsah cukru byl neuvěřitelných 150 až 200 gramů na litr. Důvod? Hlavní milovník a propagátor šampaňského té doby – ruský car Alexandr I. a jeho dvůr – jej miloval sladké. To méně sladké, které u nás známe podobě demi-sektu, bylo vyprodukováno až na konci 19. století. A samozřejmě zase ve Francii.

Jahody a šampaňské? Se současnými šumivými víny brut tomuto zvyku spíše odzvonilo

Jahody k šampaňskému patří. Spíše by se hodilo – patřily. Tato změna je dána právě posunem ke kyselejším a rozvinutějším vínům součastnosti. K těm se jahody už moc nehodí. Udělají je totiž ještě kyselejší.

  • Pokud si chcete jahody a šampaňské přesto vychutnat, zvolte šumivé víno demi – sec nebo dokonce doux.
  • Jahody volte raději ty krásně sladké, dozrálé, nejlépe ze zahrádky.

Dostali jste při čtení na nějaké bublinky chuť a nevíte si rady? Ve specializovaných vinotékách vám vždy rádi pomohou.

A jak to s cukry máte vy? Preferujete raději sladší šumivá vína nebo ani brut nejsou dostatečně kyselá?