Sezóna grilování je v plném proudu. A není divu! Teplé a dlouhé večery přímo svádí k příjemnému posezení s lahodnými kousky šťavnatého a dobře propečeného masa. Dokonalý kulinářský zážitek se však skládá z mnoha maličkostí – a jednou z nich je i marináda. Právě ona určuje, jak bude výsledné maso chutnat. Zapomeňte však na kupované polotovary plné éček a nezdravých dochucovadel. Nechte se inspirovat na dva skvělé recepty domácích marinád, které zaručí, že se po grilovaném mase jenom zapráší!
Pivní marináda
Tato marináda je skvělá na vepřové maso – zejména krkovici či žebírka. Hodí se ale i na klobásy.
· Olivový olej
· Rozmarýn
· Tymián
· 3 stroužky česneku
· 200ml světlého piva
· Citron
· Cibule
Cibuli s česnekem nasekejte na jemno a přidejte k nim rozdrcený tymián a rozmarýn. Zalijte půlkou vymačkaného citronu, velkou lžící olivového oleje a pivem. Do směsi přidejte maso a nádobu dobře přikryjte. Marinujte minimálně 3 hodiny.
Pikantní medová marináda
Sladká marináda, která bude výborná v kombinaci s kuřecími kousky či křidýlky.
· 3 stroužky česneku
· Větší kousek zázvoru
· Pepř
· Sójovou omáčku
· Med
· Sůl
Zázvor spolu s česnekem nastrouhejte najemno. Promíchejte spolu se lžící sójové omáčky a větší porcí medu. Dle chuti osolte a opepřete. Do hotové směsi ponořte maso a nechte odpočívat v lednici.
Nezbytný pomocník
Marinádou to však nekončí – k lahodnému masu budete potřebovat kvalitní gril. Je už potom na vás, zda zvolíte klasický gril na uhlí nebo si pořídíte univerzální elektrický gril, který jde použít i doma. Jedním takovým je i gril Orava EG-200. Tento šikovný spotřebič je vybaven kovovými žebrovanými pláty. Vše je opatřené nepřilnavou vrstvou, takže se nemusíte bát, že by se maso připeklo. Tuk odtéká bokem do misek. Grilování je velmi snadné díky regulátoru teploty, kterou si můžete upravit podle toho, co budete zrovna připravovat. Součástí je i tepelně izolovaná rukojeť. Připravit na grilu můžete nejenom steaky, ale i grilovanou zeleninu, vajíčka, ryby, toasty, paniny či přílohy. Pokud vás gril Orava EG-200 zaujal, najdete jen na www.orava.eu.
A co vy? Jaké marinády na grilování používáte?