Konopný olej v BIO kvalitě má na naše tělo blahodárný vliv a často dokáže vylepšit i celkovou kondici lidského organismu. Víte, v čem spočívá jeho hodnota?

Sehnat konopný olej v BIO kvalitě není dnes žádný velký problém. Jeho obliba roste úměrně s tím, jak jsou objevovány další a další pozitivní účinky, kterými dokáže působit na lidský organismus, a společně s poptávkou po něm stoupá rovněž nabídka výrobků, jichž je konopný olej důležitou součástí. Víte, jak může jeho konzumace našemu organismu prospět? A znáte alespoň některé tělesné neduhy, se kterými si dokáže docela dobře poradit?

Konopný olej v BIO kvalitě má mimořádnou hodnotu

Je hodnota konopného oleje skutečně tak mimořádná, jak se obzvláště poslední dobou tvrdí? Zdá se, že ano. Údajně se mu nemůže rovnat ani tolik vychvalovaný olej olivový. A to navzdory svým prokazatelným pozitivním vlastnostem, jimiž přispívá k lidskému zdraví. Vyplývá to alespoň z celé řady odborných studií, které měly za cíl určit co nejpřesnější složení obou těchto tekutin a zároveň objasnit jejich vliv na náš organismus.

Jaké je jeho složení?

Pokud jde o složení, pak konopný olej lisovaný za studena obsahuje především omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny, které se v něm navíc nalézají v ideálním poměru 3:1. Nedostatkem těchto látek může propuknout hned celé spektrum chorob, takže jejich význam pro naše zdraví je zřejmě poměrně zásadní. Opomenout nelze ani hořčík, draslík nebo vápník a rovněž některé vitamíny (A, B1, B2, B6, C atd.). Za zmínku stojí rovněž mimořádně vzácný globulin edestin (protein) a také tzv. kanabidiol CBD se svými protizánětlivými účinky. CBD náleží ke kanabinoidům, jejichž léčebné možnosti jsou natolik široké, že se jim v „péči“ o lidské zdraví jen tak něco nevyrovná.

Mastné kyseliny v konopném oleji

POLYNENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY NASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY
omega 6 linolová LA (56 %) kyselina stearová SA (7 %)
omega 3 alfa-linolenová ALA (18 %) kyselina palmitová PA (2 %)
omega 6 gama-linolenová GLA (0,9 %) další nasycené mastné kyseliny (1 %)
omega-3 stearidonová SDA (0,4 %)

11 prokazatelných vlivů na lidské zdraví

Konopný olej je zdrojem tolika látek důležitých pro správné fungování lidského organismu, že se stále objevují nové a nové oblasti léčby, kde nachází uplatnění. Můžeme z nich vyjmenovat nejméně 11, ve kterých je jeho význam již prokázán.

1) Pomáhá chránit organismus proti zánětům.

2) Má preventivní úlohu při vzniku rakoviny.

3) Snižuje hladinu tuku v krvi.

4) Významně posiluje imunitní systém.

5) Podporuje činnost srdce.

6) Dokáže regulovat krevní tlak.

7) Příznivě ovlivňuje činnost trávícího systému i střev.

8) Má pozitivní vliv na oči.

9) Pozitivně ovlivňuje ledviny.

10) Bojuje s bolestmi kloubů, páteře a také svalů.

11) Je nenahraditelný při léčbě řady kožních nemocí.

V péči o zdravou kůži se mu zřejmě nic nevyrovná

Přínos konopného oleje v medicíně je skutečně značný. Jednou z oblastí, kde si dnes léčbu bez jeho využití zřejmě dovede představit jen málokdo, je péče o kůži. Bylo již nade všechnu pochybnost prokázáno, že příznivě působí při takových obtížích, jako je lupénka, akné, různé plísně, spáleniny, atopický ekzém a některé další neduhy, s nimiž se potýká nemalé procento lidské populace. Za studena lisovaný konopný olej se totiž kůží velice snadno vstřebává a účinné látky tak lehce pronikají do hloubky postiženého místa. Je také čím dál častěji používán v kosmetice, při každodenní péči o pleť. Kůži hydratuje a zvláčňuje a dokáže zpomalit procesy stárnutí. Působí rovněž protizánětlivě a antibakteriálně a má nezanedbatelné regenerační účinky.

Může se konopný olej uplatnit i v kuchyni?

Odpověď zní ANO! A to zcela nepochybně. Vzhledem k tomu, že rostlina konopí a olej z ní vyrobený obzvláště nabízí lidskému organismu celou řadu zdravotních benefitů, je jeho uplatnění v jídelníčku více než žádoucí a přivítat lze též každou snahu o jeho propagaci coby potraviny.

Konopný olej, obzvláště ten v BIO kvalitě, lze tedy rozhodně doporučit. Je lehce stravitelný, bez alergenů a díky „oříškové“ chuti si svoje místo ve vaší kuchyni určitě najde docela snadno. Jeho využití je však omezeno pouze na studená jídla a může se tedy objevit všude tam, kde byste jinak použili nějaký jiný rostlinný olej. Ideálně se hodí do pomazánek, do salátových zálivek, do některých polévek či jako přísada do jogurtu. Jeho tepelná úprava není žádoucí, protože už zhruba při padesáti stupních celsia dochází ke znehodnocení některých důležitých vitamínů a minerálů. Při ještě vyšších teplotách pak mizí i řada dalších podstatných výživných látek. Rozhodně ho tedy nelze doporučit k vaření nebo smažení!

Léčebné vlastnosti konopí jsou k nezaplacení

Tato rostlina provází člověka už několik tisíc let a v přírodě bychom jen stěží hledali srovnatelně hodnotný zdroj léčivých látek. Je-li správně využívána, dokáže ulevit od tolika mnohdy závažných zdravotních potíží, že si bez její pomoci řada lidí svůj život už dnes představit nedovede.

Obzvláště pak konopný olej, o němž dnes byla řeč především, je lidskému tělu natolik prospěšný, že má své uplatnění v medicíně i v kosmetice do budoucna bezpochyby jisté. Máte s jeho užíváním nějakou osobní nebo alespoň zprostředkovanou zkušenost? A setkali jste se i s jiným způsobem využití konopí, než pro lékařské účely?